Despre

iuliana nalatan india

Mă numesc Iuliana Nălăţan. Acest site prezintă locuri, oameni şi experienţe întâlnite în călătoriile mele prin India, din 2010 până în prezent.

În 2013 am publicat cartea India Darshan, care povesteşte impresii despre primele mele două vizite în India.

Sunt preşedintele Centrului Cultural „Rabindranath Tagore”, asociaţie care are ca scop promovarea culturii indiene în România. Principalul nostru proiect este Festivalul „Namaste India”.

Studiez dansul clasic Odissi și Satyananda Yoga.

India e un loc în mintea mea, o stare, mai mult decât o zonă geografică. E o lume în care totul vibrează de vitalitate și culoare. E o mare civilizație pe care nu o poți cuprinde cu gândul. E locul în care s-au păstrat vii tradiții dispărute în alte părți ale lumii. E o sursă inepuizabilă de povestiri fantastice care călătoresc victorioase prin nemărginirea timpului.

Îmi place India pentru că este de necuprins cu gândul, pentru că este extrem de vie și spontană, pentru că te duce dincolo de logică și rațiune, în spațiul unde contrariile se întâlnesc și îmbogățesc sensul vieții.

India este un „acasă” la care mă întorc mereu cu drag.

Darshan (sanscrită: दर्शन) înseamnă viziune. Când privim ceva sau pe cineva, ne formăm o opinie, în funcţie de starea minţii şi de nivelul nostru de înţelegere. De multe ori vedem doar estetica; vedem cu ochii fizici numai suprafaţa lucrurilor. Însă, în anumite situații, ceea ce vezi cu ochii te poate atinge atât de profund încât să îţi schimbe viaţa. Călătoria este înainte de toate o experienţă a ochilor. Şi India poate fi văzută în multe feluri, în funcţie de privitor. Pentru mine, India este şi va fi o ţară, o lume, o idee sacră. Iar experienţa de a fi în prezenţa sacrului se numeşte darshan.

Așadar, pe acest site nu vei găsi foarte multe detalii despre transport, mâncare, costuri și alte detalii practice, însă vei găsi cu siguranță acele lucruri care nu se văd la prima vedere, care nu sunt trecute în cărți și ghiduri de călătorie.

Sper să cunoști și să înțelegi India mai bine. Sper să găsești inspirație pentru călătoria ta, fie că e vorba de o călătorie imaginară, una interioară, sau chiar o călătorie reală în India.

India este o țară remarcabilă pentru că reușește să atingă toate straturile ființei tale, de la nivelul senzorial până la adâncimile neexplorate ale sufletului. India este un tărâm al poveștilor, al miturilor, un tezaur de înțelepciune și de comori ale spiritului care s-au pierdut în restul lumii de-a lungul timpului.

India este, probabil, singura țară din lume care a păstrat o legătură constantă cu trecutul său.