Înţelepciunea Upanişadelor (1)

upanisad 1

Cine face ca mintea mea să gândească ?
Cine îmi umple corpul cu vitalitate?
Cine îmi îndeamnă limba să vorbească?
Cine este acel Invizibil care vede prin ochii mei şi aude prin urechile mele?

***
Acela care face limba să vorbească, dar despre care nu se poate vorbi cu limba,
Acela care face mintea să gândească, dar care nu poate fi gândit cu mintea,
Acela care face ochiul să vadă, dar care nu poate fi văzut cu ochiul,
Acela care face urechea să audă, dar care nu poate fi auzit cu urechea,
Într-adevăr, Acela este Sinele, şi nu este diferit de tine.

(fragment din Kena Upanişad, traducere proprie din limba engleză)


Upanişadele sunt o serie de texte  care însumează înţelepciunea Vedelor. În sanscrită, Upaniṣad se traduce prin a şedea la picioarele cuiva şi se referă la ipostaza studentului care adresează întrebări şi primeşte cunoaştere spirituală (atmavidya, cunoaşterea sinelui) de la un maestru. 

Când parcurgi colecţia de 12 Upanişade principale este ca şi cum ai răsfoi un album cu fotografii de valoare inestimabilă, surprinse de călători curajoşi, care au urcat munţi înalţi şi au descoperit privelişti nemaivăzute până atunci. Doar că aceşti călători nu au fost curioşi să cunoască lumea din afară, ci lumea interioară.

Deşi am fost sceptică multă vreme şi am evitat să mă apropii de ele, temându-mă de o incursiune în terenurile aride ale filosofiei, odată ce am început să le citesc, am rămas captivată de frumuseţea şi simplitatea textului, care emană un mesaj cu valoare universală: fiecare creatură este o manifestare a aceleiaşi Realităţi ultime, esenţa a tot ce există, astfel că sinele nostru real este unul şi acelaşi lucru cu puterea care a creat şi susţine universul.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>