Făuritorii de zei din Kolkata

kolkata2

Locul meu preferat din Kolkata e Kumortuli, cartierul sculptorilor. Ulițele sunt populate cu zeități mărețe, ce depășesc cu mult statura unui om, aflate în diferite etape ale creației. Baza statuii e făcută din paie prinse de un suport și apoi legate pentru a li se da forma dorită. Peste miezul de paie se aplică un strat grosier de lut, din care se modelează corpul. Detaliile de finețe ale feței și corpului sunt create cu ajutorul unor matrițe speciale. Urmează etapa uscării, apoi acoperirea crăpăturilor cu o tencuială fină. În final, trupurile idolilor prind viață sub pensulele colorate ale artistului.

Creațiile acestor artiști anonimi nu ajung în muzee, ci în inima celor mai impresionante festivaluri hinduse, precum Sarasvati Puja, care se celebrează în februarie. Artiștii nu creează cu scopul de a fi recunoscuți, de a-și crea un nume. E o artă vie, perfect integrată cu stilul de viață al oamenilor.

Sculpturile au o viață scurtă, la finalul sărbătorii fiind scufundate. Până la urmă totul pare o risipă de muncă și resurse, luni întregi de efort care se duc pe apa râului. Însă aici nu materia e importantă, nu se pune preț pe forme. Idolii nu sunt un scop în sine. Formele sunt create și recreate la nesfârșit. Culorile și sclipiciul sunt folosite în exces, saturând simțurile. Materia servește spiritul. Nu invers.

Idolii sunt distruşi deliberat, semn că nu trebuie să te ataşezi de lucrurile trecătoare.

La fel cum Dumnezeu creează întruna oameni, acești oameni creează neîncetat zei, în diverse ipostaze. Zeii lor nu sunt veșnici. Primesc un trup, un suflet, trăiesc pentru o vreme și apoi se sfârșesc. Statuia este spiritualizată prin meditația și rugăciunile artistului. Apoi, însuflețită fiind, își joacă rolul în spectacolul religios al oamenilor. Când și-a îndeplinit scopul pentru care a fost făurită, părăsește lumea. Corpul se topește în mâlul râului iar sufletul se întoarce în lumea nevăzută.

Pasaj din cartea „India Darshan

kolkata1 kolkata2 kolkata3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>