Festivalul soarelui la Varanasi

featured

Ghat-urile, treptele ce coboară la Gange, sunt pline cu mii de pelerini veniţi de departe pentru a participa la această sărbătoare cu origini străvechi. Celebrat în Nordul Indiei, Chhath Puja are loc toamna, în a şasea zi a lunii Kartik, potrivit calendarului hindus, care este conceput conform ciclurilor lunii. Perioada corespunde aproximativ lunilor octombrie-noiembrie.

Înainte de răsăritul soarelui, pe malurile râului sacru pelerinii se află în aşteptarea primelor raze ale dimineţii. Ofrandele de fructe aşezate pe coşuri de bambus sunt pregătite în mâinile lor pentru a fi oferite, simbolic, astrului solar.

varanasi chhatt puja (8)

Cei din primul rând au intrat în râu până la genunchi şi oferă ofrande de apă (arghya) soarelui nou răsărit pe cer. Pe durata celor patru zile ale festivalului, se ţine post, se trăieşte în condiţii austere, se realizează îmbăieri în Gange şi ritualuri la răsărit şi apus.

varanasi chhatt puja (16)

Cu ce scop s-au adunat ei aici? Ce anume venerează şi în ce scop se roagă? Acestea ar putea fi îndrebările unui om venit din exterior, ca mine. Pentru a găsi răspunsul, e nevoie să călătorim înapoi în timp. Venerarea soarelui sub forma lui Surya apare menţionată încă din perioada vedică. Chhathi Maiya este consoarta lui Surya şi reprezintă lumina dimineţii, primele raze care alungă întunericul nopţii. În acele vremuri, elementele naturii şi universului erau divinizate iar omul, prin ritualuri sofisticate, ştia cum să intre în comuniune cu ele pentru a le slăvi şi a le invoca forţa. La acea vreme nu existau temple; ce nevoie ar fi fost de ele când Divinitatea era percepută în aer, foc, pământ, soare şi lună?

varanasi chhatt puja (1)

Soarele susţine viaţa pe pământ. El e cel care oferă vitalitate şi putere. Răsăritul şi apusul sunt momentele cele mai prielnice ale zilei când omul îşi poate expune corpul razelor binefăcătoare ale soarelui pentru a dobândi beneficii maxime. De aceea, meditaţia asupra soarelui, precum şi alte practicile spirituale sau ritualuri sunt realizate în aceste momente de tranziţie. Invocarea energiei solare ajută la păstrarea sănătăţii ochilor şi a pielii, oferă imunitate şi încetineşte procesul de îmbătrânire.

varanasi chhatt puja (17)

Atmosfera de zi cu zi din Varanasi te transportă în altă lume şi în alt cadru temporal, iar cu ocazia acestui festival, devoţiunea e cu mult amplificată. E incredibil cu câtă intensitate trăiesc aceşti oameni simpli. E foarte posibil ca mulţi dintre ei să nu înţeleagă întru totul filozofia din spatele acţiunilor lor, poate că nu pricep la nivel intelectual sensul profund, dar modul în care acest festival a supravieţuit vreme de peste 5000 de ani este, încă o dată, o mărturie a importanţei pe care au avut-o pe aceste meleaguri valorile spirituale.

varanasi chhatt puja (14)

varanasi chhatt puja (11)

varanasi chhatt puja (13)

varanasi chhatt puja (6)

varanasi chhatt puja (3)

varanasi chhatt puja (15)

varanasi chhatt puja (9)

varanasi chhatt puja (10)

varanasi chhatt puja (12)

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>