Imn dedicat femeii indiene

Dacă mi-aş propune să aduc un omagiu Indiei, nu aş putea trece cu vederea lucrul care m-a fascinat cel mai mult acolo: femeia. Indiferent de vârstă sau poziţie socială, această fiinţă reuşeşte să fie extraordinară în ochii mei. De ce este aşa, încerc să ilustrez mai jos.

Grup de fetiţe care merg la şcoală, cu uniformă şi codiţe împletite frumos.
femeia indiana (21)

Adolescenta – sfială și încredere.
femeia indiana (3)

Mireasa îmbrăcată în seducătoarea culoare roşie, împodobită ca o prinţesă, pregătindu-se de un nou început.
la marriée

Femeia casatorită, pe care o recunoşti după bindi-ul roşu ce îi împodobeşte mijlocul frunţii, brăţările multicolore de pe braţe şi sari-ul pe care, indiferent cât de banal sau spectaculos este, îl poartă cu mare eleganţă.
femeia indiana (10)

Mama blândă şi puternică în acelaşi timp, dăruindu-se în totalitate familiei.
femeia indiana (2)

Bunica, exemplu de longevitate, privire senină, mulţumită că şi-a îndeplinit datoria pe acest pământ.
femeia indiana (9)

Femeia simplă, vânjoasă şi suplă din satele Rajasthanului.
femeia indiana (16)

femeia indiana (17)

Dansatoarea graţioasă, care prin arta ei ştie să înalţe sufletul omului.
femeia indiana (6)

Și, mai nou, femeia modernă care lucrează, poartă haine occidentale, are idealuri îndrăznețe și încredere că poate reuși pe cont propriu.

În India, femeia nu există ca personalitate separată de familie, deoarece legăturile dintre oameni, apartenenţa la o comunitate, sunt mai importante decat individul. India e o ţară unde bărbaţii au puterea iar în multe cazuri, femeile tac şi îndură, renunţă şi se adaptează. Când ajungi aici prima dată, nu poţi să nu remarci majoritatea covârşitoare a bărbaţilor de pe stradă sau din locurile publice şi prezenţa mult mai restrânsă a femeilor. Dar, paradoxal, femeia a fost văzută dintotdeauna în India ca o întrupare a zeiţei mamă. Deşi societatea actuală e dominată masculin, eu am simţit India ca pe o ţară extrem de maternă şi feminină, care reuşea, cumva, să trezească şi în mine aceste calităţi.

femeia indiana (11)

Sari-ul, imbracamintea tradiţională a femeii din India, exprimă foarte bine personalitatea acesteia. O bucată lungă de material, de minim 5 m lungime, se adaptează oricărei femei, fără să încerce să o limiteze. “Eşti perfectă aşa cum eşti”, îţi spune sari-ul, “indiferent câţi centimentri are talia ta sau cât de înaltă eşti”. Sari-ul pune în valoare frumuseţea oricărei femei, indiferent de vârstă şi de condiţie socială. Îmbrăcarea şi purtarea sari-ului e un ritual, o artă, nu doar un act banal şi neînsemnat prin care pui pe tine o haină. Când porţi sari, te conectezi cu frumuseţea şi feminitatea din interior, şi le transmiţi cu naturaleţe în afară.

 

femeia indiana (5)

femeia indiana (8)

În societatea modernă învăţăm inconştient să punem mare preţ pe accesorii, haine, cosmetice. Avem o impresie deformată despre un concept atât de spiritual şi lăuntric cum e frumuseţea. Frumuseţea pe care o ştim noi e de carton, e concepută cu un scop, e condiţionata de standarde precum lăţime, lungime, culoare, circumferinţă, rotunjime. Căutăm frumuseţe pentru a obţine ceva pe piaţa socială. Investim în felul în care arătăm pentru a fi acceptate, admirate, cucerite. Femeia occidentală ştie să fie practică, sportivă, seducătoare, în ton cu moda, sofisticată, business, puternică, sexy, non-convenţională şi în mii de alte feluri. Totuşi, femeia moderna nu mai ştie să fie pur şi simplu frumoasă, fiindcă a pierdut legătura cu femeia din interior.
femeia indiana (14)

 

În România am auzit pe cineva spunând că indiencele obişnuite nu sunt frumoase. Dacă iei ca standard eroina Bollywood sau dacă le compari cu femeile albe, atunci e adevărat. Însă femeia de pe stradă are ceva nepreţuit, acea frumuseţe autentică, neprelucrată. Femeia de rând e frumoasă pentru că nu încearcă sa pară frumoasă. Nu ştie că e frumoasa, la fel cum o floare nu e conştientă de culoarea şi de parfumul ei. E o feminitate dată tocmai de lipsa dorinţei de a impresiona şi de a atrage atenţia. E o frumuseţe universală, pe care poţi să o întâlneşti într-un sat din România şi în orice alt loc din lume. Indiferent de modă şi vremuri, e acea frumuseţe care rămâne.

Pentru mine, femeia indiană va rămâne mereu un exemplu de simplitate, naturaleţe, graţie, mister, umilinţă şi devotament. Şi, poate că aceste calităţi înfloresc de la sine atunci când ştii care îţi e rostul în viaţă, la fiecare etapă a acesteia, fără să încerci să adopţi artificii din exterior pentru a-ţi spori valoarea.

femeia indiana (13)

femeia indiana (19)

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>