O bijuterie mai puțin cunoscută a arhitecturii mogule

Itmad-ud-daula (24)-001

Pâna la venirea musulmanilor, India nu a cunoscut arhitectura ridicată în cinstea morţilor. Aceştia au adus cu ei un set nou de credinţe, care s-a reflectat în stilul şi natura construcţiilor. Mogulii au ridicat măreţe construcţii asemănătoare palatelor, care adăpostesc, în esenţă, morminte în cinstea unor conducători sau membri ai curţii regale. Merită menţionat Mormântul lui Humayun din Delhi şi binecunoscutul Taj Mahal, ambele monumente fiind aşa de frumoase şi impresionante vizual, încât nu te-ai putea gândi că servesc drept adăpost unor morminte.

Când am vizitat pentru prima dată Agra, am avut ocazia să descopăr un monument mogul mai puţin cunoscut.

Itmad-ud-Daula e o bijuterie din marmură albă, situată pe malul râului sfânt Yamuna.

Itmad-ud-daula (1)

Itmad-ud-daula (2)

Deşi nu este dedicat vreunui împărat mogul, mormântul ascunde o poveste cu parfum regal. Mirza Ghiyas-ud-din sau Ghiyas Beg (cunoscut mai târziu ca Itimad-ud-Daulah) era un negustor sărac din Persia. Soţia lui a dat naştere unei fetiţe, pe care acesta a dorit să o abandoneze din lipsă de mijloace financiare. Plânsetele insistente ale bebelaşului l-au înduplecat, în cele din urmă. Fetiţa se pare că a adus o fărâmă de noroc în viaţa bietului negustor, pentru că acesta a găsit în scurt timp o caravană care se îndrepta spre curtea Marelui Împărat Akbar, tocmai în India. După moartea lui Akbar, în 1605, fiul acestuia, Jahangir, i-a oferit lui Ghiyas Beg funcţia de prim-ministru şi titlul onorific de Itimad-ud-Daulah, sau stâlp al statului.

Jahangir s-a îndrăgostit de fiica acestuia, care avea o frumuseţe nespusă. Ea a fost numită Noor Jahan şi a rămas în istorie ca una din cele mai frumoase şi artistice femei ale lumii. Noor Jahan este cea care a dat ordin să se ridice acest mausoleu în onoarea tatălui său, în 1622.

Itmad-ud-daula e un mormânt elaborat sculptat, din marmură albă, care se conformează stilului indo-islamic de arhitectură. Arcurile şi turnurile octogonale sugerează elementul persan, în timp ce absenţa domului, acoperişul plat şi prezenţa chioşcurilor închise indică influenţa indiană.

Acest monument micuţ şi elegant, aşezat în mijlocul grădinii de pe malul Yamunei, este de o frumuseţe aparte şi merită văzut de către cei care ajung în Agra.

Taxă de intrare: 110 INR

Itmad-ud-daula (19)

Itmad-ud-daula (22)

Itmad-ud-daula (4)
Itmad-ud-daula (5)
Itmad-ud-daula (11)Itmad-ud-daula (12) Itmad-ud-daula (16) Itmad-ud-daula (17)

Itmad-ud-daula (9)

Itmad-ud-daula (7)

Itmad-ud-daula (20)

Itmad-ud-daula (23)

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>