O seară pe malul Gangelui

varanasi india lampa

În fiecare seară, la apus, merg pe ghat pentru a participa la aarti. E un spectacol fascinant care m-a captivat din prima clipă. Şi, totuşi, e mai mult decât o încântare pentru simţuri. Aarti a evoluat din venerarea focului de către arieni şi încheie orice alt ritual sau rugăciune desfăşurată de hinduşi. În Varanasi, preoţi tineri oficiază acest ritual în fiecare seară cu faţa îndreptată către râul sfânt, Ganga. Acţiunea principală este rotirea în sensul acelor de ceasornic a unei lămpi aprinse în faţa imaginii zeităţii invocate, în sunetul clopotelor şi al imnurilor devoţionale. La final, cei prezenţi îşi trec palmele deasupra luminii şi apoi îşi spală faţa şi creştetul capului cu ele. În cele din urmă primim prasad, îmbucătură dulce cu scop asemănător anaforei de la noi.

Pentru că menirea ritualului e purificarea, toate substanţele şi instrumentele folosite la aarti sunt naturale (bumbacul înmuiat în ghee, florile, beţişoarele parfumate, lampa din lut sau metal pur). Sunetul clopotelor are scopul să acopere orice zgomot perturbator şi să concentreze atenţia participanţilor la ritual.

Lampa este omul. Aprinderea lămpii reprezintă iluminarea spirituală prin cunoaştere. Parfumul florilor şi al beţişoarelor parfumate creează o atmosferă relaxantă şi aduce linişte mentală. Rotaţia lămpii simbolizează legătura permanentă dintre om şi divin. Prin aarti, omul poziţionează divinul în centrul existenţei sale şi îi oferă acestuia forma sa materială. E un act de adorare, umilinţă şi abandon. Aarti e un spectacol care te umple de bucurie, linişte şi siguranţă. Te conectează la ceva nevăzut, care emană continuu lumină. De fapt, aarti este una din căile prin care devii conştient că eşti parte dintr-un întreg mai mare decât tine.

Pasaj din cartea „India Darshan

 

You may also like...