Punctul de plecare pentru Taj Mahal

humayun tomb (18)

O mare parte din cei care vizitează India îşi doresc să ajungă la Taj Mahal. Astfel, e foarte probabil ca ei să neglijeze cu desăvărşire un alt monument, care e chiar predecesorul şi punctul de plecare al vestitului Taj. Este vorba de Mormântul lui Humayun, unul dintre împăraţii moguli. Monumentul e situat în Delhi şi, cu toate că e un obiectiv turistic cunoscut, atunci când l-am vizitat nu am avut deloc sentimentul de agitaţie şi inghesuială ca în alte locuri.

humayun tomb (16)

humayun tomb (17)

humayun tomb (12)

Mormântul lui Humayun marchează începutul stilului de arhitectură mogulă, distins printr-un rafinament al detaliilor şi o simetrie spaţială perfectă. Acest monument are o semnificaţie culturală deosebită, deoarece este prima grădină în stil mogul construită pe subcontinentul indian iar stilul său a inspirat inovaţii arhitectonice care au atins apogeul în Taj Mahal.

humayun tomb (13)

humayun tomb (20)

humayun tomb (23)

 

humayun tomb (24)

Impresionează măreţia mormântului, aşezat în centrul unei platforme pătrate, care la rândul ei e plasată în mijlocul unei frumoase grădini. Aceasta este împărţită în patru secţiuni simetrice, stilul purtând numele de charbagh. Grădina e traversată de canale cu apă, care se întâlnesc la fântâna arteziană din faţa mausoleului.
Tot caracteristic stilului mogul este şi cupola care se proiectează pe cer.

humayun tomb (19)

humayun tomb (15)

humayun tomb (9)

humayun tomb (8)

humayun tomb (7)

humayun tomb (6)

Întreaga construcţie a mormântului lui Humayun este realizată din marmură albă şi piatră roşie, materiale care se regăsesc în toate monumentele mogule. Interiorul e abundent decorat cu motive geometrice şi vegetale repetitive. Predomină un sentiment de simplitate, măreţie şi sobrietate. Arhitectura mogulă inspiră mereu o ordine matematică, un anumit simţ al perfecţiunii care pare a avea sensul să te pună în legătură cu marele cosmos. Lucrurile par a fi aşezate într-un anumit fel şi nu în altul pe seama unei legi, cu scopul păstrării armoniei dintre părţile întregului.

humayun tomb (21)

humayun tomb (5)

E interesant de menţionat încă o dată rudenia dintre Taj Mahal şi Mormântului lui Humayun. Primul a fost ridicat de un soţ dedicat soţiei sale iar al doilea de soţia devotată soţului ei. Mormântul lui Humayun a fost construit sub supravegherea lui Haji Begum, văduva acestuia, în 1571. Construcţia a durat nouă ani şi a fost realizată de un arhitect iranian.

Intrare: 250 INR

humayun tomb (2)

humayun tomb (1)

humayun tomb (4)

humayun tomb (3)

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>