Pushkar, orașul lui Brahma

Pushkar, orășelul situat la marginea deșertului din Rajasthan, e un loc de poveste. Potrivit legendei, Brahma, Creatorul, a ucis aici un demon cu ajutorul armei sale – floarea de lotus. În locurile unde au căzut petalele florii s-au format trei lacuri. Pushkar e locul unde floarea (pushpa) din mâna lui Brahma (kar) a căzut pe pământ.
pushkar india (16)

Strada principală e un bazar colorat unde găsești de toate. Orașelul e plin de turiști și asta nu e neapărat un lucru bun, pentru că prezența lor diluează farmecul și puritatea locului, schimbă mentalitățile localnicilor, făcându-i să fie mai orientați spre profit. Dincolo de tarabe, câte unde templu te îndeamnă să ii treci pragul și să pășești în altă lume. Asemănător cu Varanasi, Pushkar e tot un loc sacru, mai liniștit și mai curat, totuși, decât cel de pe malul Gangelui. În privința vechimii, se pare că originile orașului se pierd în negura timpului. Pushkar era considerat loc de pelerinaj încă din vremurile marilor epopei Ramayana și Mahabharata.

pushkar india (2)
pushkar india (3)
pushkar india (12)

Demult, la Pushkar erau peste 500 de temple. O parte din ele au fost distruse în timpul invaziilor musulmane. Pushkar e, de fapt, printre puținele locuri din India în care se află un templu dedicat lui Brahma. De ce? Ne spune legenda. Brahma a organizat pe malul lacului o yajna (ritual vedic al focului) la care a invitat toate creaturile cerești. La ora stabilită, soția lui, Savitri (Saraswati), a întârziat, așa că Brahma l-a rugat pe Indra să îi găsească o înlocuitoare, pentru a putea da drumul ceremoniei. Indra i-a adus-o pe Gayatri. Ajungând în final la locul evenimentului, Savitri s-a supărat atât de tare, că l-a blestemat pe Brahma să fie venerat doar la Pushkar. Ca s-o îmbuneze, zeii i-au oferit lui Savitri un templu pe dealul din apropiere și au stabilit că templul ei va fi vizitat înaintea templului dedicat lui Gayatri.
pushkar india (8)
pushkar india (13)

E o mare bucurie să descoperi Pushkarul pe îndelete, pierzându-te pe străduțe, absorbind atmosfera locului, urmărind oamenii și viața lor de zi cu zi. Simțurile captează cu nesaț imagini și sunete iar mintea e purtată înapoi în timp.

pushkar india (11)
pushkar india (10)
pushkar india (4)
pushkar india (1)

În timpul zilei, pe malul lacului poți vedea localnici și pelerini care vin să se îmbăieze, pentru curățirea trupului și a sufletului. Seara, pe malurile lui se organizează ritualul Aarti: luminile, clopotele, mantrele salută cerul și pământul.

pushkar india (6)
pushkar india (5)
pushkar india (15)

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>