Shekhawati, „galeria de artă” în aer liber a Rajasthanului

mandawa (4)

Rajasthanul e acea regiune a Indiei unde culoarea creată de om sfidează ariditatea creată de natură. În partea de nord a acestui stat, negustorii numiţi Marwari au acumulat averi colosale datorită poziţionării pe rutele comerciale şi au construit în secolul al XVIII-lea case impresionante numite haveli, bogat ornamentate cu fresce.  Astfel, Shekhawati a ajuns să fie considerată „galeria în aer liber a Rajasthanului” şi regiunea cu cea mai mare concentraţie de fresce din lume.

În prezent, majoritatea caselor au fost abandonate, ca urmare a migrării locatarilor în marile oraşe. O mică parte din ele au fost restaurate sub formă de hoteluri sau restaurante.

Vizita de o zi în Mandawa (un mic orăşel liniştit în care poţi să simţi atmosfera Indiei de odinioară) şi călătoria cu maşina spre Bikaner mi-au permis să descopăr farmecul acestor case vechi.

mandawa (2)

Fiecare haveli are cel puţin o curte interioară, numeroase camere pe unul sau două etaje. Frescele pictate ilustrează în culori vii scene din viaţa oamenilor, poveşti mitologice, plante şi animale.

mandawa (12)

mandawa (14)

mandawa (15)

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>