Sora lui Lakshmi și ardeiul iute agățat la ușă

Călătorind prin Rajasthan, am văzut de multe ori agățată în fața ușii o legătură de ardei iute și lămâie. M-am întrebat ce înseamnă și ce rost are, dar nu mi-a ieșit în cale niciun răspuns, până zilele trecute. În timp ce citeam cu poftă poveștile lui Devdutt Pattanaik din cartea „Myth = Mythia”, am găsit explicația!

Se pare că Lakshmi, zeița bogăției și prosperității, are o soră geamănă, Alakshmi, sărăcia și mizeria.

Cei care o ignoră pe Alakshmi vor suferi consecințele. Dacă aceasta nu este luată în seamă, averea, succesul și agoniseala vin împreună cu dezastre, calamități, dezechilibre, poluare.

O poveste din popor spune că cele două surori gemene, Lakshmi şi Alakshmi, au abordat un comerciant şi l-au întrebat care dintre ele e mai frumoasă. Comerciantul a înţeles care sunt consecinţele dacă o va supăra pe vreuna din ele. Așa că a răspuns astfel: Lakshmi este frumoasă atunci când intră în casă iar Alakshmi, atunci când iese din casă. În consecinţă, bogăția a intrat în casa lui iar nenorocirea a ieşit.

Lakshmi este asociată cu dulcele, iar Alakshmi cu gusturile acru și iute. De aceea, dulciurile sunt ținute în casă, iar lămâile acre și ardeii iuți sunt agățați în fața casei, la ușă.

Lakshmi intră în casă pentru a savura dulciurile, în timp ce Alakshmi mănâncă lamâile și chili în pragul ușii, pe urmă se întoarce și pleacă mulțumită. Amândouă sunt recunoscute și respectate, însă doar una este poftită în casă.

india traditie ardei iute lamaie

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>